پیغام مدیر :
با سلام خدمت شما بازديدكننده گرامي ، خوش آمدید به سایت من . لطفا براي هرچه بهتر شدن مطالب اين وب سایت ، ما را از نظرات و پيشنهادات خود آگاه سازيد و به ما را در بهتر شدن كيفيت مطالب ياري کنید.
بازدید : 428
نویسنده : حامد عابدی

خبرگزاری ایمنا: اقتصاد دانش بنيان مي‌تواند راهكاري براي دست يابي به اقتصاد مقاومتی باشد كه نه تنها به عنوان يك نياز اساسي براي كشورهاي در حال توسعه نظير ايران به شمار مي آيد بلكه اجتناب از حركت به سمت چنين اقتصادي توان رقابتي را به شدت كاهش مي دهد.

به گزارش ایمنا اهمیت شرکت های دانش بنیان در تحقق اقتصاد مقاومتی از جمله مسائل و مباحثی است که مورد توجه اقتصاددانان و محققان و مسئولان جامعه قرار گرفته است. با توجه به اهمیت این موضوع در پیشبرد اقتصاد مقاومتی گفت و گویی با دکتر مهدی کشمیری رییس شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان انجام دادیم. 
به عنوان سوال نخست، نقش علم و فناوری را در اقتصاد چگونه می بینید؟
باید توجه داشت که نقش علم و فناوری در اقتصاد به دلیل ایجاد تخصص و بهبود بهره‌وری عوامل تولید، از گذشته مورد توجه قرار گرفته و جایگاه فناوری به‌عنوان عوامل درون‌زا در رشد اقتصادی مورد تأکید قرار گرفته است. براین اساس، فرایندهای خلق و ایجاد فناوری، فراگیری و اکتساب آن، پخش و اشاعه و کاربرد عملی آن باید به دقت برنامه‌ریزی تا بازخورد بین فرایندهای مذکور، پیشرفت اقتصاد دانش‌بنیان را تضمین ‌کند.
بر این اساس اقتصاد دانش بنیان چگونه اقتصادی است؟
اقتصاد دانش بنیان، اقتصادی بر مبنای تولید و توزیع و کاربرد دانش شکل گرفته و بر اساس آن سرمایه گذاری در صنایع دانش بنیان مورد توجه خاص قرار می گیرد.
رسیدن به چنین اقتصادی برای کشور چه اهمیتی دارد؟
با توجه به مطرح شدن اقتصاد مقاومتي از سوی مقام معظم رهبری به عنوان يك نظام اقتصادي كه هماهنگ با سياست‌هاي كلان سياسي و امنيتي نظام اسلامي و با هدف توسعه و پيشرفت دنبال می شود، اقتصاد دانش بنيان مي‌تواند راهكاري براي دست يابي به اين مهم باشد كه نه تنها به عنوان يك نياز اساسي براي كشورهاي در حال توسعه نظير ايران به شمار مي آيد بلكه اجتناب از حركت به سمت چنين اقتصادي توان رقابتي را به شدت كاهش مي دهد. اين اقتصاد با وقوع تحولات علمي و فناوری، دگرگوني عميقي در عرصه رشد و توليد اقتصادي ايفا مي كند. اقتصاد مبتني بر علم و فناوری موجب رشد و توسعه پايدار جامعه و در نهايت تحقق اقتصاد مقاومتي مي شود. از سوي ديگر تلاش براي بهبود بهره وري تلاش براي زندگي بهتر افراد و جامعه است. 
نقش نوآوري و خلاقيت در توسعه اقتصاد دانش بنیان را چگونه ارزيابي مي كنيد؟
عامل اصلي براي تداوم توسعه يك محصول و حضور در بازار به طور قطع به شدت متكي به رضايت مشتريان است، در شرايط اقتصادي امروز و با توجه به پيشرفت‌هاي فناوري جديد، قيمت تمام شده و توانایی رقابت با بازارهای بین المللی نيز نقش اساسي در اين حوزه دارد.
تحقق اين موارد تاثیر به سزایی در رقابت پذيري دارد و نوآوري و خلاقيت در روش توليد و محصول، مهمترين عامل در توفيق بحث رقابت پذيري است. نمونه های زيادي از موفقيت در رقابت در جهان تكيه جدي بر نوآوري دارند. 
با توجه به اهمیت اقتصاد دانش بنیان در رشد و توسعه کشور و با توجه به اینکه پارک های علم و فناوری مهمترین متولیان پیشبرد چنین اقتصادی در کشور هستند، نقش این پارک های در ایجاد اشتغال و ارزش افزوده به عنوان مهمترین نشانه های رشد اقتصاد چگونه است؟
با گسترش مفهوم سرمایه (شامل سرمایه فیزیکی و سرمایه انسانی)، عوامل مؤثر دیگری علاوه بر سرمایه فیزیکی و نیروی کار نیز در جریان رشد اقتصادی شناسایی شدند. یکی از این عوامل، بهره وری منابع تولید است که تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله دانش قرار می گیرد. یک تعریف عام از دانش می تواند ذخیره‌ی انباشته‌شده‌ای از اطلاعات و مهارت‌ها که از مصرف اطلاعات توسط گیرنده‌ی اطلاعات حاصل می‌شود، باشد. در حقیقت دانش، به عنوان یک منبع دایمی، همواره در اختیار بنگاه‌های اقتصادی قرار می‌گیرد و با مشارکت مکرر در فرآیندهای گوناگون تولیدی و خدماتی، سبب افزایش مزیت رقابتی و ایجاد ارزش افزوده می‌شود. در نتیجه، پارک های علم و فناوری به عنوان متولیان تبدیل دانش به ثروت می‌توانند سبب ایجاد اشتغال، گسترش رفاه اجتماعی و عامل کاهش فقر و بی‌عدالتی و موجب ارتقای روند توسعه‌ی پایدار گردند.
شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان برای دستیابی به اهداف ترسیم شده در بخش علم و فناوری در چشم‌انداز بیست‌ساله کشور چه برنامه ای دارد؟
مستحضرید که بر طبق متن سند چشم‌انداز ۲۰ ساله کشور، جمهوری اسلامی ایران باید در افق ۱۴۰۴ هجری شمسی کشوری توسعه‌ یافته با جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری باشد. در همین راستا نقشه جامع علمی کشور توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده که راهبردهای کلان و اقدامات ملی در حوزه توسعه علمی و فناوری را به صورت کامل ترسیم نموده است. به عنوان مثال یکی از اهداف کلان این نقشه راه، افزایش سهم تولید محصولات و خدمات مبتنی بر دانش و فناوری داخلی به بیش از ۵۰ درصد تولید ناخالص داخلی در افق ۱۴۰۴ می‌باشد. برای تحقق این موضوع حمایت از ایجاد و توسعه شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان باید محور قرار گیرد. خوشبختانه شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان تاکنون گام‌های موثری در راستای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان برداشته و همچنین در برنامه پنجساله خود (۱۳۹۶-۱۳۹۲) رسیدن به مرز حمایت از ۲۰۰۰ شرکت و موسسه دانش‌بنیان را هدف‌گذاری کرده است. علاوه بر این، حمایت از تجاری‌سازی محصولات و خدمات شرکت‌های دانش‌بنیان از طریق جذب سرمایه‌های لازم و ترغیب سرمایه‌گذاران برای ایجاد صنایع مبتنی بر فناوری‌های شرکت‌های مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان از اولویت‌های برنامه‌ای این شهرک در راستای اسناد کلان علم و فناوری کشور می‌باشد. به صورت خلاصه توسعه کمی و کیفی شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان شهرک و نیز حمایت از تجاری‌سازی و ورود محصولات آنها به بازار، محور اصلی برنامه‌های شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان است.
به طور کلی شهرک چه خدماتی به طرح ها و ایده های نو در راستای حمایت از آنها ارایه می کند؟ 
هدف خدماتی که شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان به شرکت های دانش بنیان مستقر ارایه می کند، کاهش ریسک عدم موفقیت شرکت های نو پا و افزایش ضریب موفقیت آن ها است که به دو دسته با ارزش افزوده بالا و خدمات عادی و معمولی تقسیم می شود. به طور کلی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان به هر شرکت و موسسه دانش بنیان خدماتی از جمله خدمات استقرار که شامل فضای اداری، فضای آزمایشگاهی/کارگاهی، سالن اجتماعات، اتاق جلسات، تجهیزات اداری و سمعی و بصری، خدمات مالی و اعتباری، شامل اعتبار خدماتی، اعتبار تحقیقاتی، اعتبارات ویژه، خدمات آموزشی و مشاوره‌ای شامل برگزاری دوره‌های آموزشی، ارایه مشاوره‌های حقوقی، مالی، بازرگانی، بازاریابی و علمی، خدمات پروژه‌یابی، بازاریابی و همکاری‌های شبکه‌ای، خدمات فنی و تخصصی که شامل آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌های تخصصی خواهد شد، همچنین خدمات انتقال فناوری که شامل حمایت از ثبت اختراع داخلی و بین‌المللی، مشاوره در زمینه ارزش‌گذاری محصول، فراهم نمودن شرایط جهت فروش دانش فنی، خدمات شبکه، اطلاع‌رسانی و کتابخانه‌ای و خدمات عمومی شامل منشی‌گری، کارپردازی، تایپ و تکثیر، مرکز تلفن/نمابر، امنیت و حراست، سالن غذاخوری ارایه می کند.
به نظر شما برای توسعه اقتصادی در استان اصفهان، مسولان و بخش خصوصی چه رویکردی را باید در نظر بگیرند؟
به واسطه نوع فعالیتی که انجام داده می شود مهمترین بحث، برقراری ارتباط نزدیک میان تولید و فناوری است،. اگر می خواهیم تولید ملی و تداوم آن را تضمین کنیم، باید فضا را برای نیروهای انسانی متخصص که مهمترین سرمایه ما هستند فراهم کنیم، اصفهان نیز به عنوان استانی که ۱۱ درصد فارغ التحصیلان دانشگاهی کشور را در خود جای داده است و همچنین سابقه خوبی در صنعت و به کارگیری فناوری در آن دارد، باید از این لحاظ پیشتاز باشد و لازم است، روش توسعه مبتنی بر دانایی به دلیل ضرورت های زیست محیطی در استان با شدت بیشتری پیگیری شود که البته به شرط فراهم شدن بسترهای لازم می تواند نقش تعیین کننده خود را ایفا کند که یکی از این بسترها ایجاد منطقه ویژه علم و فناوری اصفهان است و مطابق مصوبه هیئت محترم دولت ابتدا باید در اصفهان به صورت پایلوت شکل گیرد که در واقع یک منطقه ویژه اقتصادی مبتنی بر دانش است و می تواند نقش مهم و برجسته ای در اقتصاد مبتنی بر دانایی داشته باشد.
به عملکرد شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان در سال گذشته اشاره ای بفرمایید.
این شهرک خوشبختانه توانسته در سال های گذشته به توفیقات خوبی دست یابد که از جمله می توان به انتخاب شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان به عنوان رتبه اول در بین هفت پارک علم و فناوری برتر کشور بر اساس دو شاخص تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان فعال و میزان گردش مالی توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، اخذ جایزه سال ۲۰۱۰ بانک توسعه اسلامی در حوزه علوم و تکنولوژی، کسب جایزه انجمن آسیایی پارک‌های علمی (ASPA Award) توسط هفت شرکت و موسسه دانش‌بنیان شهرک در سال‌های ۲۰۰۶، ۲۰۰۷، ۲۰۰۹، ۲۰۱۰، ۲۰۱۱، ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳، کسب جایزه مدیر تحقیق و توسعه برتر، مدیران عامل فناوری برتر و واحد فناور برتر کشور در جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال‌های ۱۳۸۹، ۱۳۹۰، ۱۳۹۱ و۱۳۹۲ توسط چهار شرکت فراکوش سپاهان، نانو واحد صنعت پرشیا، راه سبز چهلستون و مهندسی ارتباطی پیام‌پرداز اشاره کرد.
به عنوان سوال آخر در این زمینه، یک جمله در مورد آرزوی خودتان از وضعیت علمی، فناوری و اقتصادی آینده کشورمان بفرمایید.
امیدوارم با توسعه مبتنی بر دانایی، کشور عزیزمان نه تنها در عرصه های علم و فناوری بلکه در عرصه های اقتصادی و اجتماعی به عنوان کشوری مقتدر در عرصه های بین المللی شناخته شود و نتیجه این اقتدار رفاه عمومی و فضایی مساعد برای رشد و شکوفایی استعدادهای مردم ما باشد.
گفت و گو: حامد عابدی